Aantal patiënten

 

Hoe vaak komt het voor?

Het is nog niet zo goed bekend hoeveel mensen aan FNS lijden; de getallen lopen erg uiteen. Schots onderzoek wijst uit dat 15% van alle patiënten die jaarlijks een neuroloog bezoeken FNS-verschijnselen vertonen! Cijfers over Nederland zijn er niet. Als je de Schotse onderzoeken naar Nederland zou vertalen, zouden 85.000 mensen in meer of mindere mate FNS-symptomen hebben, waarvan zo’n 2000-3000 per jaar in ernstige mate. Dat is evenveel als MS!

Ook wel bekend als…

Er zijn veel benamingen in omloop: functionele-neurologisch-symptoom-stoornis, functionele stoornis, functionele neurologische stoornis / symptomen, dissociatieve stoornis. Vroeger werd het hysterie genoemd.

Symptomen

Er zijn veel symptomen die zich kunnen voordoen, de meeste mensen met FNS hebben vaak een combinatie daarvan. Zij kunnen bijvoorbeeld moeilijk praten, lopen of schrijven, ze hebben last van duizeligheid of symptomen die op epileptische aanvallen lijken. Patiënten kunnen zelfs blind of doof worden of in een rolstoel terecht komen.

Diagnose

De diagnose FNS is door een ervaren neuroloog wel degelijk betrouwbaar te stellen. En dit hoeft niet (meer) alleen op basis van uitsluiting van andere aandoeningen.

Wanneer er na zorgvuldig en uitgebreid neurologisch onderzoek geen lichamelijke oorzaak voor de klachten wordt gevonden, is de kans dat dit inderdaad het geval is tegenwoordig 96%. Er is dus slechts 4% kans op een misdiagnose.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.