Zenuwstelsel

 

Waar wordt FNS door veroorzaakt?

Er is (nog) niet veel bekend over de oorzaak van FNS.

Het is in ieder geval niet hetzelfde als een burn-out en in de meeste gevallen ook geen psychologisch probleem. Langdurige stress of een (al dan niet fysiek) trauma kan aan een conversiestoornis voorafgaan, maar dat hoeft niet. FNS is lang ten onrechte gezien als een uitsluitend psychiatrische aandoening, waarbij psychische problemen zouden worden “omgezet” in bijvoorbeeld verlammingsverschijnselen, problemen met gezicht, gehoor of spraak, of zelfs epileptische aanvallen. Deze veronderstelling is achterhaald.

Wat gaat er mis?

De vraag “Hoe is dit gekomen?” is een andere dan “Wat gaat er mis in mijn lichaam dat deze symptomen veroorzaakt worden?” Bij FNS, in het geval van problemen met lopen, het bewegen van lichaamsdelen of zelfs verlamming, gaat er iets mis in de aansturing door de hersenen van het motorische systeem. In het geval van pijn of verlies van gevoel gaat er iets mis in de manier waarop de hersenen signalen ontvangen.

Oorzaak (nog) niet duidelijk.

We zijn pas aan het begin om te begrijpen hoe functionele stoornissen werken, maar op functionele scans van de hersenen (fMRI) zijn wel degelijk veranderingen te zien als een patiënt symptomen vertoont. Het is niet duidelijk waardoor FNS wordt veroorzaakt, maar er zijn wel factoren die kunnen maken dat iemand er gevoelig voor is. FNS is een functioneel probleem van het zenuwstelsel, bij de helft van de patiënten spelen psychische factoren geen rol, bij de overige is dit niet zeker.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.